Νεοχώρι Σερρών

Δημοσιογραφική Διερεύνηση για το Νεοχώρι Σερρών

Το Νεοχώρι βρίσκεται 6χμ Ν.Α. της πόλης των Σερρών. Υπάγεται στις μειονεκτικές ημιορεινές περιοχές. Η παλιά του ονομασία ήταν Γενικιόι και ήταν μετόχι της μονής Κουτλουμουσίου, του Αγίου Όρους, από το1367. Είναι χτισμένο πάνω σε λόφο με υψόμετρο 30 μ. Μέχρι το 1925 υπαγόταν στην κοινότητα Νέου Σουλίου.

Έγινε κοινότητα το 1926 και περιλάμβανε τα χωριά Κρίνος, το οποίο από το 1930 ανήκει στο Δήμο Σερρών, και Μονόβρυση, που το 1946 έγινε ξεχωριστή κοινότητα. Το κτίριο της κοινότητας του Νεοχωρίου χτίστηκε το 1964. Ανατολικά του κοινοτικού καταστήματος βρίσκεται ο περικαλλής ναός του Αγίου Νεκταρίου που χτίστηκε το 1970 και εγκαινιάστηκε το 1972. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, επίσης υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και αρκετοί εργάτες. Τον κύριο όγκο γεωργικής παραγωγής τον αποτελούν οι καλλιέργειες βαμβακιού, τεύτλων, αραβοσίτου, σίτου και βιομηχανικής ντομάτας.

Ο στατιστικός πληθυσμός του Νεοχωρίου για τα έτη 1951, 1961, 1971, 1981 και 1991 ήταν 1800, 1489, 1117, 1289, 1217 κάτοικοι αντίστοιχα, ενώ ο πραγματικός πληθυσμός, με βάση τις απογραφές, ήταν το 1991 1800 κάτοικοι, το ’92 1810, το ’93 1850, το ’94 1850 και το ’95 1800. Οι αριθμοί αυτοί υποδηλώνουν ότι αρκετοί είναι οι κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει το χωριό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης είτε εντός του ελλαδικού χώρου είτε στο εξωτερικό. Το 1991 στο Νεοχώρι γεννήθηκαν 15 αγόρια και 12 κορίτσια, το ’92, και πάλι, 15 αγόρια και 13 κορίτσια, το ’93 γεννήθηκαν 22 αγόρια και 10 κορίτσια, το ’94 10 αγόρια και 17 κορίτσια και το ’95 14 αγόρια και 17 κορίτσια. Οι γάμοι που σημειώθηκαν για τις ίδιες χρονολογίες αντίστοιχα ήταν14, 9, 10, 8 και 5 ενώ υπήρξαν μόνο 2 διαζύγια το 1991. Όσον αφορά τους θανάτους το 1991 απεβίωσαν 8 κάτοικοι, το ’92 17, το ’93 18, το ’94 13 και το ’95 12.

Τα τελευταία χρόνια σεβαστό ποσοστό της νεολαίας δεν εγκαταλείπει τον τόπο του αλλά αποφασίζει να εγκατασταθεί σ’ αυτόν. Ο κύριος λόγος για τη λήψη αυτής της απόφασης είναι το γεγονός ότι το Νεοχώρι βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη των Σερρών, πρωτεύουσα του νομού. Αυτό συνεπάγεται στην άμεση και γρήγορη πρόσβαση των κατοίκων σ’ αυτήν και κατά συνέπεια και στις υπηρεσίες και τα αγαθά που απολαμβάνουν οι κάτοικοι της πόλεως. Έτσι, παρόλο που το χωριό αδυνατεί να προσφέρει αξιόλογους χώρους συγκεντρώσεως και ψυχαγωγίας για τους νέους, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς τους στην πρωτεύουσα του νομού για την ικανοποίηση των επιθυμιών τους. Φυσικά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι και οι Σέρρες είναι μια επαρχιακή πόλη οπότε οι επιλογές ψυχαγωγίας και γενικότερα απασχολήσεως των νέων είναι περιορισμένες. Στο χωριό οι περισσότεροι νέοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο ή ακόμη και με την καλαθοσφαίριση. Αρκετοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για την παράδοση, είναι μέλη του πολιτιστικού συλλόγου και ασχολούνται με τα πολιτιστικά δρώμενα. Το μείζον πρόβλημα, όμως, της νεολαίας του Νεοχωρίου συμπίπτει με τη μάστιγα που ταλαιπωρεί τους περισσότερους νέους της χώρας μας, την ανεργία. Οι δυνατότητες απασχολήσεως των νέων συχνά είναι μηδαμινές λόγω της ελλείψεως θέσεων εργασίας. Οι περισσότεροι νέοι αφού τελειώσουν τις σπουδές τους είτε σε ανώτατα ιδρύματα είτε σε τεχνικές σχολές αδυνατούν να βρουν χώρο απασχολήσεως. Απόρροια αυτού είναι είτε η εγκατάλειψη του χωριού είτε, συνήθως, η μη άσκηση του επαγγέλματός τους αλλά η προσφυγή σε άλλες διεξόδους όπως τη γεωργία ή τις οικοδομικές εργασίες.

Στο Νεοχώρι, όπου η κοινωνία είναι αρκετά μικρή και κλειστή, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας σπανίως ζουν μόνοι και εγκαταλελειμμένοι. Συνήθως ζουν με κάποιο από τα παιδιά τους. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπου τα παιδιά τους έχουν επιλέξει να στήσουν το σπιτικό τους μακριά από τους δικούς τους. Οπότε οι γέροντες αντιμετωπίζουν την μοναξιά των γηρατειών που γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν χαθεί ο σύντροφός τους. Στο χωριό λειτουργεί ένα υποτυπώδες Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων όπου οι ηλικιωμένοι, κυρίως οι άντρες, συναντιούνται για να περάσουν τις πρωινές ή απογευματινές τους ώρες. Το ΚΑΠΗ, όμως, δεν έχει την υποδομή και οργάνωση που είναι απαραίτητα για ένα τέτοιο χώρο. Οι ανέσεις και οι τρόποι ψυχαγωγίας που προσφέρει δεν είναι ικανοποιητικοί. Είναι ανάγκη λοιπόν να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου να δύναται η τρίτη ηλικία να συγκεντρώνεται, να συζητά ποικίλα θέματα της επικαιρότητας και να περνά δημιουργικά και ευχάριστα τις ελεύθερες πλέον μέρες μιας και οι περισσότεροι συνταξιούχοι δεν έχουν την δυνατότητα να γεμίσουν τις ώρες τους δημιουργικά αφού πλέον οι δυνάμεις τους αρχίζουν να τους εγκαταλείπουν.

Το Νεοχώρι έχει τη δυνατότητα πληθυσμιακής μεγέθυνσης αν βέβαια ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Όπως προαναφέρθηκε το χωριό βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα του νομού. Λόγω της θέσης του, επομένως, δεν είναι ερημωμένο αλλά είναι ανάγκη να υπάρξουν μεγαλύτερα και αξιόλογα θέλγητρα τα οποία να κρατήσουν την πλειοψηφία των νέων στο χωριό αλλά και να δοθούν κίνητρα για την αύξηση των γεννήσεων. Είναι πρωταρχική ανάγκη η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, δίνοντας κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρήσεων στην περιοχή αλλά και η βελτίωση των συνθηκών για τις αγροτικές οικογένειες οπότε οι νέοι να μην αρνούνται ν’ ασχοληθούν με τη γεωργία. Επιπλέον, θα ήταν ευχής έργο ο δήμος να είχε την ευχέρεια επιχορήγησης αξιόλογων επιδομάτων στις πολύτεκνες οικογένειες. Συνεπώς καταλήγουμε στο εύλογο συμπέρασμα ότι αν επιτευχθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας, βελτιωθούν οι συνθήκες για τους αγρότες και δοθούν κίνητρα για γέννηση περισσοτέρων παιδιών, το χωριό θα αναζωογονηθεί, η νεολαία θα παραμείνει στον τόπο της και ως αποτέλεσμα θα επέλθει αύξηση του αριθμού των κατοίκων.

Επιμέλεια: Βασιλάκου Θεοπία